Primaria comunei Pecineaga:

Str. Stefan cel Mare nr. 61, cp. 907235

Telefon: +40/241/858510

Fax: +40/241/858524

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

 

 
 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

 

primar Niculae STAN


 

Conditiile prielnice din zona au determinat existenta unor  aşezări umane încă din timpurile vechi pe teritoriul comunei Pecineaga

     Descoperirile arheologice, între care menţionăm o pardoseală de cărămidă a unui edificiu roman datând din secolul al IV-lea e.n, precum şi a unor monede de epocă  romană, iar pe teritoriul satului Vânători a unor urme de epocă  elenistica, atestă continuitatea de locuire. Legendele din bătrâni spun că a existat pe teritoriul comunei şi o mânăstire greceasca.

     Numele turcesc al comunei era Gherenghic sau Gheringhic (însemnând “nu te apropia mireasă”) şi provine dintr-o legenda turcească. Cei mai vechi locuitori ai aşezarii erau turci şi tătari, localitatea fiind atestată în 1857 de prezenţa unor tătari crimeeni. În 1923, numele a fost schimbat în Pecineaga.

     În perioada 1933-1940, comuna s-a numit I.G.Duca, în onoarea politicianului român care a avut în zonă o moşie în satul Vânători.

    Locuitorii de etnie turcă preponderenţi la un moment dat au scăzut ca număr în timp, fiind înlocuiţi de mai multe valuri de colonizări cu populaţie românească. Primii colonişti care au venit au fost mocanii (1882-1883) veniţi din Transilvania. Mocanii constituiau un izvor de venituri, fiind crescători de animale. Al doilea val de colonişti au fost plugariidin Brăila (1884). Din judeţul Brăila au venit în comuna Pecineaga 30 de familii primind 40-60 ha de pământ şi s-au aşezat în partea de apus a satului. Al treilea val de colonişti (1884) au venit din Râmnicul-Sărat. Ei au fost împropietăriţi cu 25 ha. de pământ si s-au aşezat în mijlocul satului.

     În 1904 a fost împropietărită  familia Mărgărit veteran de război, din Războiul de Independenţa a României de la 1877 şi a primit 8 ha. de pământ. În 1936 au venit 100 de familii din Oltenia şi judeţul Tulcea primind câte 9 ha. de pământ. Aceşti colonişti s-au aşezat în partea de răsărit a satului. În urma colonizării comunei se păstrează în memoria locuitorilor acesteia, prin împărţirea localitaţi în zone cum ar fi: Valea-Vrabia, Coloniştii Băjinari şi Vechii.

 

  • Primăria a luat fiinţă în anul 1926.

  • Prima şcoală primară de patru ani a fost constituită în anul 1893.

 

Ulterior, prin creşterea numărului de locuitori datorită unui  puternic val de colonizare în anii 30 ai secolului trecut, a fost construit un al doilea local pentru şcoală cu două săli de clasă, în 1964 a fost data dată în folosinţă o nouă şcoală cu cinci săli de clasă, incluzînd şi trei laboratoare. În  trecut, locuitori de etnie tătară din comună au avut şi o şcoala pe lângă geamie. În perioada anilor 1950 în şcoala tătară a funcţionat  grădiniţa.

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Patrimoniu | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, .pdf reader :.

2011 © Primaria comunei Pecineaga.
v 2.0     Toate drepturile rezervate.
  .: un produs SAAR SURFACES :.